Forkortelsen «HIIT» står for High Intensity Interval Training og er som navnet tilsier, intervalltrening med høy intensitet. En HIIT-økt er kort og effektiv og intervalldragene varer ofte ikke lenger enn mellom 20 og 60 sekunder. HIIT-trening forbrenner mer kalori pr. minutt enn tradisjonell trening og blir derfor sett på som effektiv trening for fettforbrenningen. 

Den korte og overkommelige lengden på øktene gjør at mange syntes det er lettere å motivere seg til en HIIT-økt enn annen kondisjonstrening av lengre varighet. Fordi øktene er såpass korte er det viktig at du yter maksimalt på hvert intervalldrag (85 – 100% av makspuls). Du skal føle at du har gitt ALT når økten er ferdig!

Det er uendelig mange måter å sette opp en HIIT-økt på. Økten kan vare fra 10-45 minutter og du kan bruke hvilke treningsformer/treningsutstyr du ønsker. Noen eksempler er løping, roing, kettlebells og egenvekt, det viktigste er at du klarer å få opp pulsen og holde høy intensitet gjennom hele økten. Lengden på intervalldragene og pausene kan variere men jeg anbefaler at lengden på pausen er minst like lang som lengden på intervalldragene. For korte pauser fører til at du ikke rekker å hente deg inn og dermed ikke klarer å yte maksimalt i alle dragene. Er du nybegynner innen trening eller ikke vant til å trene med høy intensitet kan det være lurt å øke lengden på pausene til det dobbelte av intervalldragene.

Her får du to eksempler på en økt du kan gjøre hjemme i din egen stue. Eksempel nr.1 passer deg som har erfaring med HIIT-trening og økt nr. 2 passer bedre for nybegynnere. Øktene tar deg kun 25 min og alt du trenger er din egen kropp og en klokke til å ta tiden med (det kan være lurt laste ned en intervall-app på telefonen). 

 

HIIT-økt nr. 1: Erfaren

Dette er en styrkesirkel med 5 øvelser. Du skal jobbe i 30 sek pr. øvelse og ta 30 sek pause før du går videre til neste øvelse. Du skal gjennomføre 4-5 runder. Øk gjerne lengden på pausene til 45-60 sekunder om du føler du ikke klarer å hente deg inn på 30 sek.

  1. Hoppende knebøy (med strikk)
  2. Mountain climber 
  3. Hoppende utfall (vekslende)
  4. Burpees
  5. Høye kneløft 

HIIT-økt nr. 2: Nybegynner 

  1. Knebøy
  2. Mountain climber 
  3. Utfall fremover med vekslende ben
  4. Halve burpees 
  5. Jumping jacks/sprellemann

Jeg håper denne artikkelen inspirerte deg til å teste ut HIIT-trening. Bruk gjerne mitt eksempel som mal og sett opp din egen økt. 

Husk: GI JERNET!

God trening!

Skrevt av Tonje Meinstad Aaserud,
Personlig trener, kostholdsveileder og instruktør.
Instagram @pt_tonjemeinstad